- Na de imposante beursrally van de eerste helft van dit jaar, zijn er hier en daar zorgen te horen over te veel euforie op de beurs.
- Hoe moet je daar als belegger mee omgaan?
- Beursexpert Hendrik Oude Nijhuis laat aan de hand van een voorbeeld zien dat ook een belegger die heel slecht is in het timen van de beurs, nog een positief rendement kan halen.
ANALYSE – Veel aandelenbeurzen noteren momenteel dicht in de buurt van hun recordstanden. Hier en daar klinken waarschuwingen voor het gevaar van (vermeende) overwaardering en een te grote jubelstemming op de aandelenbeurzen. In dit kader refereer ik graag aan het verhaal van Bob, de slechtste belegger ter wereld.
Bob begon zijn werkzame leven in 1970 toen hij 22 jaar was. Hij was vastbesloten in de jaren ’70 ieder jaar 2.000 dollar te sparen en dit bedrag vervolgens ieder decennium met 2.000 dollar te verhogen tot hij 65 jaar was.
Hij spaarde dus jaarlijks 4.000 dollar in de jaren ’80, jaarlijks 6.000 dollar in de jaren ’90 en daarna jaarlijks 8.000 dollar tot aan zijn pensioen eind 2013.
Net als veel particuliere beleggers had Bob een bijzondere eigenschap: hij durfde namelijk pas in aandelen te beleggen op het moment dat de koersen jarenlang gestegen waren.
Eind '72 had Bob een bedrag van 6.000 dollar bijeen gespaard - met rente is geen rekening gehouden - en dit bedrag besloot hij op dat moment te beleggen, in een S&P 500-indexfonds. De aandelenmarkt daalde vervolgens bijna 50 procent: Bob was precies op de piek van de markt in aandelen gestapt.
Bang dat hij op precies het verkeerde moment uit aandelen zou gaan, besloot Bob beleggingen eenmaal gekocht onder geen beding te verkopen. Wat er ook gebeurde.
Kopen op de top van de markt: 1987, 1999 en 2007
Na jaren van stijgende aandelenmarkten had Bob weer voldoende vertrouwen. Het is nu augustus 1987. De 46.000 dollar die hij de voorgaande vijftien jaar op zijn spaarrekening zette, stopt hij in aandelen. Dit net voor Zwarte Maandag waarbij de S&P 500 in enkele dagen ruim 30 procent daalde.
Opnieuw had het aankoopmoment niet slechter gekund. Maar verkopen deed hij niet.
Met de crash van 1987 in het geheugen durfde Bob het lang niet aan opnieuw spaargeld in aandelen te stoppen. Pas eind 1999, na jaren van stijgingen, besloot Bob zijn opnieuw weer aangezwollen spaarsaldo (68.000 dollar) in aandelen te beleggen. Wederom een slecht gekozen moment: in de twee jaar daarna daalde de S&P 500 ruim 50 procent.
Voordat hij eind 2013 met pensioen zou gaan, zou Bob nog eenmaal aandelen kopen, in het najaar van 2007. De 64.000 dollar die hij sinds het jaar 2000 bijeen gespaard had, zette hij om in aandelen, net voordat de kredietcrisis in alle hevigheid losbarstte. En opnieuw daalde de S&P 500 met meer dan de helft.
Slechte timing met beleggen, toch miljonair
Na 2007 bleef Bob vasthouden aan zijn oorspronkelijke spaarplan, maar de 40.000 dollar die hij tot zijn pensioen nog spaarde, liet hij op zijn spaarrekening staan. Zijn beleggingen hield hij eveneens gewoon aan. Gedurende Bobs werkzame leven van ruim 40 jaar spaarde hij in totaal 224.000 dollar.
Hoewel Bob zijn aankoopmomenten niet slechter had kunnen timen, verkocht hij nooit. En dat laatste is zijn redding geweest. Want wanneer Bob eind 2013 met pensioen gaat, is hij miljonair: zijn vermogen, bestaande uit beleggingen en spaargeld, is dan 1,1 miljoen dollar waard.
Blijf sparen en verkoop niet in paniek als de beurskoersen dalen
Dat Bob miljonair werd, is terug te voeren op enkele zaken waar ook anderen een voorbeeld aan kunnen nemen. Zo spaarde Bob onafgebroken en verhoogde hij bovendien ieder decennium het spaarbedrag. Door de lange periode kon hij, ondanks slechte aankoopmomenten, toch profiteren van het gegeven dat aandelenmarkten op termijn alsmaar verder stijgen.
Uiteraard zou Bob veel rijker zijn geweest wanneer hij gewoon aan het einde van ieder jaar zijn spaargeld belegd zou hebben. Maar dan was hij Bob niet geweest, de slechtste belegger ter wereld...
---Hendrik Oude Nijhuis is medeoprichter van beleggingsfonds ValueMachinesFund en heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers. Zijn bestseller over Warren Buffett is gratis beschikbaar